Daging Rendang

Recept

Bij Weide geloven we dat er iets moois ontstaat wanneer je wilde bloemen, vogels en runderen ruimte geeft. Het zelfde geld voor tijd. Daging Rendang is een Indonesische klassieker, die dit principe volmondig aan ons bewijst. Riblappen, sukadelappen of runderlappen zijn hier perfect voor: vlees met karakter dat langzaam verandert in een onweerstaanbaar malse en geurige stoof.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 1 kilo mals, natuurlijk rundvlees (riblappen, sukadelappen of runderlappen), in blokjes van ongeveer 3,5 bij 3,5 centimeter
  • Olie, kokosolie of ghee om in te bakken
  • Kruiden en specerijen
  • 5 sjalotten, in dunne plakjes
  • 7 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 8 lomboks (rode chilipepers), in fijne ringen
  • 7 rawits (kleine pittige chili’s), in fijne ringen
  • 5 centimeter verse gember, in dunne plakjes
  • 6 centimeter laos (galanga), in dunne plakjes
  • 3 centimeter verse kurkumawortel, in dunne plakjes
  • 7 kemirinoten, grof gehakt (eventueel even geroosterd)
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 10 kaffir limoenblaadjes, gekneusd
  • 2 asem kandis of 2 eetlepels tamarindepulp, geweekt in 4 eetlepels heet water
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2 kurkumablaadjes (optioneel)
  • 150 gram gemalen kokos, bij voorkeur geroosterd
  • 1,5 liter kokosmelk
  • Sap van een halve limoen
  • 1 theelepel zeezout

Zo maak je het

  1. Verwarm een ruime stoofpan en bak het rundvlees in olie of ghee op middelhoog vuur tot het rondom bruin kleurt. Haal het vlees uit de pan en zet apart. 
  2. Maal in de vijzel de sjalot, knoflook, lomboks, rawits, gember, laos, kurkumawortel en kemirinoten samen met de palmsuiker tot een gladde boemboe. Verhit een scheut olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de boemboe ongeveer 10 minuten, tot de geuren vrijkomen.
  3. Voeg de palmsuiker toe en laat kort karamelliseren.
  4. Schenk de kokosmelk erbij, samen met de tamarinde, limoenblaadjes, citroengras, kurkumablaadjes en het vlees.
  5. Breng rustig aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de rendang drie tot vier uur stoven zonder deksel tot de saus dik wordt en het vlees uit elkaar begint te vallen. Roer af en toe.
  6. Rooster intussen de gemalen kokos in een droge pan tot lichtbruin en voeg deze het laatste halfuur toe aan de stoof voor extra diepte en binding.
  7. Breng op smaak met limoensap en zout.
Bzzzt...als je écht indruk wilt maken
Pijl naar links Bij
Chef's tip

Serveren

Serveer met geurige pandanrijst, atjar en wat geroosterde kokos bovenop.

Laat de stoof even rusten voordat je opschept. De smaken worden dan nog ronder en voller.

Misschien vind je dit ook interessant?