We hebben ons niet voor niets vernoemd naar een open stuk grasland. Een weids uitzicht geeft zuurstof om na te denken en juist dat perspectief ontbreekt vaak in de landbouw.
Elk boerenbedrijf is uniek en verdient het om binnen de mogelijkheden én uitdagingen van zijn eigen omgeving te worden vormgegeven. Daarom is Weide méér dan alleen mals, natuurlijk rundvlees. Het gaat ons om de harmonie van het geheel: dieren, landschap, natuur en gemeenschap.
WEIDE is een familiebedrijf. Iedere dag heten we vrienden, oud en nieuw, welkom om te genieten van een plek waar waardering voor puur leven centraal staat.
De norm
Het voedselsysteem zit vast in een race van meer voor minder. Er is jarenlang enkel oog geweest voor de kostprijs van het eindproduct (een liter melk of kilo vlees). Door deze eenzijdige benadering is het dier langzaam gereduceerd tot een product.
Jarenlang woog efficiëntie zwaarder dan het leven van het dier zelf. Dat heeft geleid tot een keten waarin boeren en supermarkten niet altijd open zijn over wat er werkelijk achter de staldeuren gebeurt.
Pasgeboren kalveren horen niet alleen in een hokje. Een rund is een kuddedier en het is belangrijk dat ze hun natuurlijk gedrag kunnen uiten.
Bij WEIDE worden ze de eerste dagen minimaal met één ander kalf gehuisvest. Als alles goed verloopt verhuizen ze samen naar Het Kalverenstrand om zich bij de rest van hun leeftijdgenoten te voegen.
Het kalverenstrand is een nieuw veehouderijconcept bedacht door Jacob van Emst. Het is een combinatiehuisvesting van een ruime strostal met directe toegang tot een zandbak. De dieren kunnen kiezen waar ze willen zijn: binnen of buiten, samen of alleen. Ze spelen, rusten, drinken aan de melkbar en bouwen weerstand op – op een manier die hun natuurlijke gedrag ondersteunt.
Vanaf 6 maanden mogen onze kalveren in groepsverband vrij grazen in ons omringende natuurgebied van 500 hectare.

Onze runderen zijn een kruising van Holstein-Friesian en Brandrood, twee oude Nederlandse rassen die hun oorsprong vinden in het polder- en kustgebied. Het Brandrode rund staat bekend om zijn rustige karakter, zelfredzaamheid en langzame vetopbouw. Dit levert vlees met een diep rode kleur en schitterende marmering. Onze dieren leven in een kudde binnen een natuur-inclusieve systeem, waar ze vrij grazen in weides en uiterwaarden.
Ons vlees is niet alleen heel lekker. Het is ook nog eens super gezond. Lees hier wat ons rundvlees zo bijzonder maakt.
Onze oer-hollandse runderen (een kruising tussen Holstein-Friesian x Brandrode ras) hebben een rustig karakter en langzame vetopbouw. Dat levert vlees op met een diepe rode kleur en een mooie marmering.
Runderen die vrij grazen eten een natuurlijke mix van gras, klaver en kruiden. Dat zorgt voor een rijke darmflora wat het immuunsysteem en welzijn van het rund ondersteunt. Grasgevoerde runderen maken meer gezonde vetten zoals Omega 3 (ALA) en geconjugeerd linolzuur (CLA) aan. Deze vetten hebben o.a. een bewezen ontstekingsremmende werking.
Onze kuddes werken samen met het Gelders Landschap & Kastelen en Rijkswaterstaat aan natuurbeheer en het herstel van de leefomgeving van weidevogels. Zo trekt koemest een ongelooflijke rijkdom aan insecten en micro-organismen aan, die op hun beurt weer talloze vogels lokken. Een hele keten van positieve effecten voor de biodiversiteit boven én onder de grond.
Geboren en opgegroeid in Hattem. En dankzij lokale partners blijven onze runderen dicht bij huis en vrijwel stressvrij.
Bij WEIDE laten we zien dat landbouw, natuurbeheer en regeneratie elkaar niet uitsluiten, ze versterken elkaar. Onze boerderij is een levend bewijs dat je voedsel kunt produceren én biodiversiteit kunt herstellen, als je de natuur als partner ziet.
Als veehouder zoek je voortdurend balans tussen hectares en dieren. Samen met onze partners het Geldersch Landschap & Kasteelen en Rijkswaterstaat hebben we bewezen dat natuurgrond juist kan floreren wanneer runderen op een doordachte wijze worden geintegreert.
Door zorgvuldig maaibeheer en holistisch grazen ontstaat een mozaïeklandschap waarin kort en lang gras, natte en droge plekken elkaar afwisselen. Juist die variatie maakt het land aantrekkelijk en veilig voor weidevolgels. In het hogere gras kunnen ze schuilen met hun jongen, op kortere kruidenrijke stukken en in de natte delen wemelt het van de insecten en wormen.
Zo groeit er een levend landschap waar grutto, kievit, tureluur én rund zich thuis voelen.
Met de jaren groeide ons besef dat de bodem de kern vormt van duurzame landbouw. Daarom verwerken we maaisel uit natuurterreinen tot bokashi, een natuurlijk gefermenteerde bodemverbeteraar. Wat ooit afval was, wordt zo voeding voor de bodem.
In combinatie met holistisch grazen verhoogt dit het organische stofgehalte, versterkt het de koolstofvastlegging en stimuleert het een rijk bodemleven.
We telen inmiddels ons eigen ruwvoer en krachtvoer, zodat de kringloop grotendeels gesloten is. Dat betekent minder transport, minder CO₂-uitstoot en een korte keten waarin alles draait om lokale samenhang en zelfvoorziening.
Je merkt het, onze activiteiten zijn niet in één zin te vangen. De beste manier om dit te ontdekken, is om het met eigen ogen te komen bekijken. Voor ons en jouw gemak hebben we ons aanbod opgedeeld in categoriën. Wat wordt jouw eerste stap in de WEIDE wereld?
Onze plattelandskeuken serveert oude en de nieuwe klassiekers. We zijn gespecialiseerd in comfort food, vers van het land.
Ons vlees is niet alleen heel lekker. Het is ook nog eens super gezond.
Samen met jou organiseren we jouw heidag, training of bedrijfsuitje op een manier die past bij jou én bij deze plek.